Пројекат "The furthest"

Гамификација у Прагу 3. дан

26.4.2023

Трећи дан обуке се састојао из два дела. Први део почео је разговором по угледу на World Cafe – метода у којој сви учесници размењују своја мишљења и знања о одређеној теми за неколико мањих столова попут оних у кафићу, а дискусија се води у више рунди од по 10 мин.

Разговор је почео тако што нам је координатор семинара поставио пет питања о којима смо дискутовали а тицали су се које друштвене игре волимо да играмо, са којим потешкоћама се сусрећемо када користимо игре на часу итд.  У наставку првог дела обуке, координатор нам је представио две одличне игре које можемо примењивати у настави, а то су: Dobble и Jungle speed. Dobble је друштвена игра која је направљена по математичком алгоритму и у којој се сви учесници такмиче међусобно потпуно равноправно а код учесника развија рефлексне реакције и способности опажања. Ова игра је 2017-е год. проглашена за број 1 друштвену игру у Великој Британији, Шпанији и Немачкој. Jungle speed такође има једноставна правила, забавна је игра и у њој нема тактике, нема планирања а у којој сви желе да зграбе Тотем. У овој игри се учесници ослањају на свој оштар осећај посматрања и брзе рефлексе. Обе игре лако су примењиве за већину предмета у школи.
Други део 3. дана биле су активности које су се одвијале напољу, тј, у старом делу Прага. Координатор нам је представио игру City hunt и сви учесници семинара су били подељени у две групе. Прву групу чиниле су учеснице из Немачке и Шпаније, док су другу групу чинили учесници из Србије и Словачке, па је друга група добила назив ,,The Slavs’’. Циљ игре је био боље упознати Чешку и њен главни град Праг, а све кроз апликацију Actionbound у којој смо морали да решавамо задатке у што краће време. Неки од задатака су били да сазнамо колико Чешка има становника, која је главна порука чешког идеолога и мислилаца Јана Хуса, где се налази необична статуа психоаналитичара Сигмунда Фројда која виси држећи се за само једну руку итд.

Последњи пут измењенопетак, 12 мај 2023 16:04