Доња Краварица

Доња Краварица

  • Објављено у О школи
  • Прочитано 1863 пута

Тежњу становника Доње Краварице да добију државну школу подстакло је постојање приватне школе у Вирову, коју је отворио срески начелник Милован Недељковић, првенствено за своја два сина, а у којој као учитељ радио Лучанац Павле Стојић.
Акцију за отварање школе и подизање зграде за ту намену, покренула је Вировска општина у чијем саставу су била села: Вирово, Доња Краварица, Церова, Пухово и Драгојевац. У ствари била је то тежња сељака Доње Краварице, коју је подржао општински суд, који је 9.септембра 1888.год. упутио допис начелнику Среза драгачевског, заједно са писменом изјавом Обрада Томашевића о двогодишњем бесплстном уступању своје куће за школу.Одговор од Министарства стигао је 23.јануара 1889.год. у којем се није одобравало отварање школе док се зграда не преуреди, не набаве намештај и учила, не доставе имена села која ће слати децу у школу и одлучи како ће се школа звати.
Како су се прилике убрзо промениле и Доња Краварица постала седиште општине, председник општине је 9.септембра 1890.год. сазвао нови општински збор на којем је донета одлука да се прихвати понуда Обрада Томашевића уз обавезу општине да до 15.августа 1891.год. сагради нову школску зграду.Министарство се сагласило са оваквим решењем и донело одлуку да се у Доњој Краварици отвори основна школа. Учитељ-Јаков Лучић уписао је 50 ученика и половином децембра 1891.год. школа је почела са радом.
Нова школа је саграђена и 1891/92. школске године ученици су ушли у нову школу.
Решењем Народног одбора Среза драгачевског од 2.јула 1953.год Доњокраваричка основна школа припојена је Основној школи "Милан Благојевић" у Лучанима, као издвојено одељење настављајући рад од И до ИВ разреда.
У овој школи увек је била добра сарадња са МЗ, а то је потврђено и 2008.год. када су Општина , МЗ , школа и родитељи око милион динара уложили у увођење електричног грејања, кречење унутрашњости , израда фасаде , уређено двориште. Урађени су спортски терени 2007.г.средствима добијеним од канцеларије председника Републике.