Пројекат "The furthest"

Гамификација у Прагу 2. дан

25.4.2023

Други дан обуке смо започели са теоријским делом о разлици између Учења заснованог на игри и Гемификације што су два различита појма.

Учење засновано на игри се заснива на постављању циљева у учењу, на искуству и на испитивању искуства. Док гемификација подразумева процес дизајнирања ( ми дизајнирамо нешто са дизајнерским елементима игре) – не играмо се. Тако можемо гејмификовати разне ствари: кућне послове за децу (за сваки одрадјени кућни посао тј задатак направити табелу са поенима, звездицама итд.), канцеларијски посао... Затим можемо дизајнирати игру и заједно.
Тренер курса нам је затим приказао и представио игру Dungeons and Dragons као врло корисну за развој маште, креативности и тимског рада. У вези с тим у наставку смо имали задатак да нацртамо свој аватар ( постоји такође и апликација за прављење истог) који ће представљати наше друго ја, који ћемо на крају обуке користити да кажемо шта смо ново научили и сазнали на семинару, колико смо напредовали и које смо своје особине можда побољшали.
Кроз теоријски део, тренер обуке се дотакао питања зашто се људи и деца играју, зашто је игра значајна, посебно за развој деце. Три од мноштва разлога су три битна хормона који се луче док се играмо: 1. допамин (веома важан за учење: активира се кретањем и наградом); 2. серотонин (’feel good’ хормон, регулише сан, срећу, апетит, меморију, учење; појачавају га узбуђење, вежбе...) 3. окситоцин (’love’ хормон, кога стимулише продужени физички контакт, заједништво). И на крају закључак другог дана обуке био је да ДОБРА игра (добро осмишљена игра са свим потребним елементима) пружа комбинацију сва три хормона!  И да је страх највећи непријатељ учењу а да је забава та која отвара капије учењу. На основу свега овога закључак је да игре треба да буду и забавне а не само едукативне.
Што се тиче практичног дела тог дана имали смо задатак да сви појединачно осмислимо и направимо неку своју друштвену игру а у којој ћемо користити све потребне елементе добре игре. Крајњи резултати су били фантастични! Одлична ствар која се може употребити на свим часовима са децом (да они сами креирају друштвену игру прилагођену предмету и наставној области а затим и да је користе на часу).

Последњи пут измењенопетак, 12 мај 2023 15:44