Марковица

Марковица

  • Објављено у О школи
  • Прочитано 3911 пута

Основна школа у Марковици почела је са радом 10. децембра 1893. године.За школске потребе оспособљена је једна учионица у бившој механи Глиша Гавриловића коју је откупила општинска управа. За првог учитеља министар просвете је поставио Љубомира Смиљанића.Први ученици који су се уписали долазили су из Тијања, Лисица, Лучана, Дучаловића и Марковице. Те године у Уписницу је унето 57 ученика од 1. до 4. разреда. Већ следеће године, због великог броја ђака, оспособљена је још једна учионица и примљен још један учитељ.
Нова зграда школе почела је да се гради 1933.године, а средства за изградњу прикупљена су углавном од приреза грађана.Поред њих изградњу су помогли: Банска управа, краљ Александар Карађорђевић, Министар просвете и Стеван Вучковић, некадашњи учитељ ове школе.
Поред зграде школе са четири учионице, планирано је да се изграде још два учитељска стана, трпезарија, канцеларија и соба за послужитеља.Тек 1947. године сви радови су окончани.
Доношењем Закона о обавезном осмогодишњем школовању 1950. године у Марковици је проглашена осмогодишња школа под именом“Реља Ковачевић“.

Број ученика је растао па су потребе за већим простором резултирале доградњом школске зграде у површини од 200м2 и две стамбене зграде за потребе просветних радника. Нагло смањење броја ученика у старијим разредима довело је у питање нормално извођење наставе, па су запослени на референдуму одржаном 29. априла 1987. године донели одлуку о интеграцији са О Ш „Милан Благојевић“ у Лучанима. Од 1988. године ова школа ради као издвојено одељење Основне школе „Милан Благојевић“ у Лучанима.

Последњи пут измењеноуторак, 07 април 2020 13:18