Пројекти

Трећи дан мобилности 27.11.2019.

Трећег дана, гости су дошли у школу око 10. За њих је била припремљена фолклорна радионица коју су организовали ученици наше школе у школској кухињи уз присуство ученика млађих разреда. Имали су прилику да одгледају сплет народних игара изблиза и да уживају у њима.

Након тога одлазимо до Злакусе, етно села, где посећујемо грнчарску радионицу. Грнчар Г. Савић објашњава деци како се од мешавине глине и калцита прави лонац, који се рађа пред њиховим очима на грнчарском точку. Мајстор пита децу да ли желе да пробају да нешто направе, и они су са радошћу прихватили, нарочито деца из Шпаније која се нису либила да упрљају руке. На поклон су добили чинију коју су уз помоћ мајстора направили.

Настављамо вожњу до Дрвенграда, где смо обишли насеље, успут попричавши о Креманском пророчанству и Шарганској осмици. Било нам је жао што нисмо могли да се возимо, јер после 11. новембра воз не иде. Након куповине сувенира и заједничке фотографије, погледали смо заједно кратки филм Емира Кустурице “Плави циганин”. Препоручили смо им да погледају и друге Кустуричине филмове, нарочито “Дом за вешање”. Након ручка, враћамо се у Лучане.

Последњи пут измењеноуторак, 07 април 2020 18:38