Пројекти

Четврти дан мобилности 28.11.2019.

У оквиру реализације  ЕРАЗМУС+ пројекта  „ Dare to share:culture, tradition & more у четвртак  28. новембра 2019.године одржана је радионица посвећена грнчарском занату. Радионица је реализовна у одељењу 4/2, са наставницима Снежаном Шолајић и Слађаном Станчић уз стручну помоћ ликовног уметника , керамичара, Марије Стамболић.

Радионици су присуствовали ученици и наставници из: Шпаније,Турске и Пољске. Они су радо учествовали у прављењу и украшавању посуда од глине, заједно са нашим ђацима као и у радионици која је била посвећена ткању.

Пошто су партнери из Пољске морали да се се врате дан раније због лета, данас им је организована додела сертификата и додела пригодних поклона. Такође им је објашњено како да допринесу прављењу заједничког постера на платформи Padlet, као и како да додају нове предлоге за лого пројекта.

Сви парнери су се потписали на листу о присутности, коју је добила свака партнерска школа.

Око 13.00 се одлази до издвојеног одељења у Марковици где су деца с нестрпљењем дочекала госте, а право изненађење су припремили за Малену, девојчицу из Шпаније, којој су, сазнавши да јој је тај дан рођендан, отпевали песму Happy birthday и уручили јој поклон. Поклоне су уручили и осталој деци, а сами ученици су учествовали у њиховом прављењу. Гости су дочекани са натписима добродошлице на три језика.

Обишли су учионице, где су се потписали на великом хамеру на зиду, као и салу, где су одмах хтели да се рекреирају лоптом.

Настављамо до манастира Сретење. Монахиње нас дочекују срдачно, и објашњавају да жене морају да носе кецељу да би ушле у манастир, као и да мушкарци стоје са десне стране, а жене са леве, чему су се сви приклонили. Д. Зекавичић и С. Станчић су успешно превели гостима говор монахиње о пореклу манастира и чему је посвећен. Након тога су гости почашћени кафом и слаткишима.

У Чачак стижемо око 15.00. Заказана посета музеју пролази без проблема, гости су сазнали нешто ново о историји Чачка и драгачевског краја, и могли су  да виде многе артефакте који су пронађени у близини, почев од новчића, посуда, керамике, до оружја, сабљи, ђулади и пиштоља и униформи везаних за историју чачанског краја. Д. Зекавичић је учествовао у објашњавању колегама део из модерније историје, о партизанима, четницима, инфлацији и ратовима 90-их. Следи посета Галерији Надежде Петровић, где је кустос објаснио значај Надежде Петровић, и њену улогу у модерној уметности . Тренутна поставка је била од уметнице Клаудије Чејслинг „Mutopia 3“ која се на свој начин бори да укаже свету опасности од употребе радиоактивног оружја и да подсети људе каква се деца рађају и колико људи умире због употребе осиромашеног уранијума. Поменута је и Србија. Гости су погледали филм, осмишљен на такав начин да свака слика је засебна прича о чудовишном мутанту Марфију (истинита прича) која приказује његову борбу да преживи у овом свету.

Након тога смо са гостима и нашим ђацима отишли до центра, сликали се испред натписа Чачак, шетали и омогућили гостима да сврате до тржног центра и нешто купе. 

Последњи пут измењеноуторак, 07 април 2020 18:37