Примери добре праксе

ИЗВЕШТАЈ О РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОЈЕКТА ,,НАША ЗЛАТНА РИБИЦА”

Пројекат је осмишљен са циљем да код ученика освести ,,ја- жеље и понашање” и кроз занимљиве, вођене појединачне и заједничке активности, у свету маште / реалности, љихов фокус прошири и трансформише их у ,,ми- жеље и понашање”, од значаја за Одељењску заједницу II3, породицу /ближње и најшире-планету Земљу.

ПЛАН АКТИВНОСТИ/КОРАКА:

 1. Активност: Моја жеља (2 недеље у децембру)
 2. Прављење мора за златну рибицу (1 недеља у децембру)
 3. Ми смо златне рибице - испуњавамо жеље својих другара (ученици ће у море убацивати своје жеље које је могуће испунити у оквиру одељења. (1 недеља у децембру и 1 у јануару)
 4. Мислим и на драге особе (освешћивање да су у 1. активности сви имали ,,ја -жељу”, могли су се сетити шта је потребно некој драгој особи коју воле (члану породице, неком од родбине, ближњима, комшији...); током фебруара

         а)Писање жеља златној рибици за драгу особу

         б) Ми смо златне рибице за драге особе -како реално (стварно ) можемо да им помогнемо /их обрадујемо

 1. Волимо планету Земљу (2 недеље у марту)

       а)Писање жеља златној рибици за планету Земљу 

 б) Ми смо златне рибице за  планету Земљу - шта реално (стварно ) можемо да учинимо за очување наше планете и побољшање живота на њој.

 

ЕВАЛУАЦИЈА ПРОЈЕКТА : вредновање и самовредновање

 

 

РЕАЛИЗАЦИЈА

 

 

ВРЕМЕНСКА ДИНАМИКА:релизације појединих корака је коригована - са 1 на 2 седмице

РАЗЛОЗИ: У месецу децембру (крај полугодишта, згуснут распоред ваннаставних активноси, припреме за две приредбе, израда новогодишње декорације за учионицу...), стекао се увид да су ученици заинтересовани изнад очекивања и спремни за много веће ангажовање и израду квалитетнијих продуката појединачних активности. Такође, ученицима више одговара да раде без непотребног притиска кратких рокова. 

 

 1. Активност: Моја жеља (две недеље у децембру) Са реализацијом је почето на 64. часу Српског језика. У зависности од афинитета, говорили су их усмено, записивали у свеске или цртали. Није било изненађења,биле су то очекиване дечије ,,ја - жеље”. Уочили су сличност између својих жеља:играчке, слаткиши, уређаји за играње игрица, новац/богатство. Схватали су да се остварење тих жеља догађа у машти/фантазији, али им је било забавно, иако златна рибица не постоји у реалности /стварности /збиљи. 1. Прављење мора за златну рибицу
 2. У Пројекат се укључио и робот Жељко, који је настао у активности из Света око нас: Од старог правимо ново.

1. Ми смо златне рибице - испуњавамо жеље својих другара.

    1.       Ученици су роботу Жељку предавали жеље. Било их је 11. Последњег дана школе смо успели да одвојимо време за њихово читање. Створила се предивна атмосфера!

           - Владала је моћна тишина максималне пажње, усмерене на читање /остваривање жеља.

           - Није било упадања у реч.

           - Сви су се држали теме.

           - Бирали су самостално, без грешке, подесан треутак када ће нешто да кажу.

           - Водитељ је био непотребан.

           - После читања жеље, само једно дете (кад је то било довољно) би испунило жељу,без отимања улоге ,,испуњивача”. 

           - Без критике, задиркивања...

          - Максимално економично искоришћено време, невероватно - да ни секунде нису трошили узалуд. 

      

           Листа жеља 

           - Сличице фудбалера (обичне и ,,специјал”) у количини од  1 до 8 , што су биле жеље дечака.

             Све су испуњене на описани начин. Било је дирљиво, када је понестало сличица и није више једно дете могло да испуни жељу, почели су да се удружују: ја имам само једну, ја ћу дати две- немам више... У тој фази су се приукључиле и девојчице сетивши се да имају само једну /две сличице, али ће их поклонити другу.

          - Бирање активноси на часу физичког: фудбал и између 4 ватре. ( Испуњава учитељица у 2. полугодишту.)

              - Да украсимо нашу учионицу за Нову годину.   Испуњено -слике говоре

   

  -

  -Да имам пуно пара  Уочено да није у складу са задатком, али је девојчица добила савете: можеш лети да береш малине,  почни да штедиш и чуваш паре у касици, направи нешто па то продајe...

  -Да сви будемо поштени и добри према учитељици.  (Добијено обећање... ) 

  - Да се никад не посвађам са другарицом.   За испуњење ће се обе потрудити. Учитељица додала - да и свађа може да буде корисна, ако се пронађу позитивна решења. 

   

  (Наставак у  2. полугодишту)

  5.1.2023                                                                                                                                                                          Сузана Јоковић

  НАСТАВАК  ЛИСТЕ ЖЕЉА

  -Да се укину ,,црне звездице”. Оне су нам служиле као средство дисциплиновања, за поштовање правила понашања у школи. Ученици су самостално пронашли замену, варијацију игре ,,Магарца”. Изенађујуће је ефикасно!

  - Да миј неко нацрта: мачку, пса и овцу. Урађено...

  -Да сваки дан имамо физичко. Објашњено зашто је то неоствариво и претворено у заменску жељу - да сваки дан имамо бар једну покретну игру. На часу, као награду за успешно одрађене активности или услед појаве замора ученика, играмо ,,Прозивке-добацивке”. На одмору играју разне игре користеће крпану лопту. То отвара ново поље  за   стваралаштво нових игара (Креиране  игре: ,,Лобовање” и ,,Смечуј”. Водиће евиденцију игара  табеларно, па ћемо као продукт добити и ,,Збирку игара”.

        Позитивни исходи: 

  -Сви имају право на игру (нема искључивања неког из игре) 

  -Поштовање правила (не траже моју помоћ, евентуалне конфликте решавају самостално - позивајући се на правила

  -Испуњење потреба за кретањем, дружењем и игром.

  - Освешћивање: безбедно/небезбедно

  - Развој кретних способности

  - Оснаживање припадности групи

  - Развој аналитичког, критичког и стваралачког мишљења

  - Унапређење комуникацијских вештина и решавања проблема 

  -Повећање мотивације за рад на часу

  Коментар  учитељице:  Добила сам неочекивани ,,поклон”, који ми доноси много радости и подстрека за даљи рад: кроз ,,талас” овог пројекта постали смо боља заједница, са више поштовања, толеанције, емпатије, боље атмосфере за учење, лакше решавање проблема... На томе је рађено од првог дана њиховог школовања, али се позитивни исходи нису дешавали том брзином уз толике трансфере на разне сфере и имали ефекте на толики број ученика. Далеко од тога - да је све идеално, нисмо још ни на ,,пола пута”, али ,,Брод II3” са својом учитељицом  плови ка светионику позитивних вредности...

  1. Мислим и на драге особе

                (наставља се...)

  Последњи пут измењеносреда, 15 март 2023 13:57