Останимо у контакту

Европски дан језика 2023. Истакнут

Стара латинска пословица која гласи: ,,Колико језика говориш, толико вредиш”, свима нам је добро позната. Она јасно говори  о  важности познавања страних језика.  Савет Европе је 2001. године прогласио 26. септембар за Европски дан језика.

Учињено је то крајем године коју су Савет Европе и Европска унија прогласили Европском годином страних језика, са циљем да се људи широм Европе заинтересују и охрабре да уче стране језике, побољшају међусобну комуникацију и разумевање и истовремено, упознају се с богатом језичком и културном разноликошћу Европе. Европски континент је богат језицима – постоји их преко две стотине, а много више их говоре грађани чије породично порекло потиче са других континената. Европа жели да негује и препознаје различитост у сваком погледу, па и кроз многобројне језике. Осим тога, учење језика је корисно за све – нигде не постоји ограничење колико неко треба да буде стар или млад да би почео да учи страни језик.

Идеално би било када би сваки човек уз свој матерњи језик познавао барем још два страна језика.  Један од њих би требало да буде енглески језик, који је данас готово неопходно познавати, невезано за узраст, професију или друштвени статус. Енглески језик учимо од првог разреда, а прве речи изговорили смо на нашем матерњем, српском, најлепшем  језику.

Матерњи, односно српски језик припада словенској групи језика, док је енглески део германских језика. И један и други потичу из индоевропске породице језика.

Европски дан језика обележили смо у нашој школи, јер сматрамо да је она погодно место за то. Дана 25.септембра наставници енглеског и српског језика огранизовали су угледну активност, која се одржала у мултимедијалној учионици, са почетком у 12.10  часова.

Општи циљеви Европског дана језика су:

1) информисање јавности о значају учења језика  у циљу повећавања степена вишејезичности и међукултуролошког разумевања;

2) промовисање језичког и културолошког богатства Европе, које мора бити очувано и развијано;

3) подржавање целоживотног учења језика, како у оквиру школа, тако и ван њих, било за потребе школе, посла, мобилности или из задовољства.

Ова угледна активност имала је едукативни, васпитни и такмичарски карактер. Учешће су узели ученици другог, трећег, шестог и осмог разреда.

Након уводне речи добродошлице на оба језика која се уче у нашој школи, уследиле су презентације о значају обележавања Европског дана језика. Ученици су имали прилике да виде и пано направљен за обележавање поменутог дана.

Ученици другог и трећег разреда приказали су драматизацију текстова који се обрађују на часовима енглеског језика и приказали како се кроз игру најлепше учи страни језик.

Потом, уследила је игра: квиз kahoot. Своје знање о овом значајном дану одмерили су ученици три одељења: 6/2, 8/1 и 8/2. Ученици старијих разреда  матичне школе кроз своје одговоре на питања у оквиру   квиза показали су колико су помно пратили тематику у оквиру презентација.

Прво место освојила је екипа ученика из 8/2 одељења. После  проглашења победника, учесници су имали задовољство да погледају још једну презентацију у којој су могли научити рећи „Волим те“ на 25 језика .

Тимски рад наставника, као и међупредметно повезивање, допринео је да ова угледна активност буде интересантна, поучна и забавна, како учесницима, тако и присутним наставницима.

 

Тим наставника који је реализовао ову активност:

Тања Стевановић, наставница српског језика и књижевности

Дејан Зекавичић, наставник енглеског језика и

Душица Раковић, наставница енглеског језика

 

Последњи пут измењенопонедељак, 02 октобар 2023 15:47

Dare to share: culture, tradition & more

Дисеминација у установи

Дисеминација у установи


Наставно особље ОШ…

Завршни видео DTS пројекта


Завршни видео нашег…

Дисеминација пројекта DTS у Чачку

Дисеминација пројекта DTS у Чачку


Координатор пројекта Д…

Дисеминација пројекта DTS у Истамбулу

Дисеминација пројекта DTS у Истамбулу


По завршетку пројекта…

Дисеминација пројекта DTS у Лобезу

Дисеминација пројекта DTS у Лобезу


Координатор из Пољске…

DTS E - књига


Овде можете скинути…