Сачувајмо ћирилицу

АКЦИЈА „САЧУВАЈМО ЋИРИЛИЦУ“

Акција „Сачувајмо ћирилицу“ покренута је у Основној школи „Милан Благојевић“ у Лучанима на часовима новинарске секције од стране наставника српског језика, Монике Ружић и три ученика шестог разреда, Данила Раонића, Магдалене Савић и Ђурђине Матијашевић.

 У овиру акције за сада је израђено 12 плаката са цитатима о ћирилици и сликама старих ћириличних споменика, неколико калиграфских радова по узору на Мирослављево јевађеље, ћирилични ћилим „Ћирилим“ који представља специфична слова наше азбуке. Хор старијих разреда припремио је песму о ћирилици. Успостављена је сарадња са школама широм Србије. Послате су анкете како би се дошло до податка којим се писмом ученици чешће служе у свакодневној употреби.

Дана 19.3.2019. године организована је промоција књиге једног од најзначајнијих српских лингвиста проф. др Милоша Ковачевића под називом „Борба за ћирилицу и српски језик“. Књигу је објавио Андрићев институт из Андрићграда, а у оквиру Одељења за српски језик чији је руководилац професор Ковачевић. О књизи су, поред аутора, говорили проф. др Михаило Шћепановић са Филолошког факултета Универзитета у Београду и млади књижевник из Лучана, Милан Ружић.

Аутор је ову прилику искористио да одржи краће предавање о угрожавању ћирилице кроз историју и побијање негативних тврдњи везаних за реформу Вука Стефановића Караџића. Приликом предавања, које је публика са великом пажњом слушала, професор Ковачевић је истакао да је акција „Сачувајмо ћирилицу“ од огромног значаја по српски народ и да му је драго што су ову акцију покренули баш ђаци, тачније деца, на којој ће одбрана писма и језика и остати, с обзиром на то да све остаје на млађима.

Школу је 26.3.2019. године посетио министар културе и информисања, господин Владан Вукосављевић, како би подржао акцију. Главни носиоци активности у оквиру акције припремили су кратак програм кроз који је представљено шта је до сада остварено и какви су даљи планови. Истакнута је будућа сарадња са професорима Филолошког факултета у Београду, беседа Матије Бећковића о ћирилици и изложба радова у Музеју Доситеја и Вука, као и у Матици српској која је планирана за почетак јуна. Ученици и наставници добили су похвале од стране министра који је истакао да ће акција од Министарства културе и информисања имати пуну подршку.

Акција је подржана од стране многих јавних личности значајних за српску културу:

Матија Бећковић, песник
Владан Вукосављевић, министар
Емир Кустурица, редитељ
Љубивоје Ршумовић, песник
Петар Божовић, глумац
Ненад Јездић, глумац
Милош Биковић, глумац
Милан Ружић, писац
Бора Ђорђевић, музичар и песник
Драгослав Михаиловић, писац
Владимир Кецмановић, писац
Слободан Тркуља, музичар
Милош Ковачевић, професор
Михаило Шћепановић, професор
Александар Јовановић, професор
Александар Милановић, професор
Драгомир Антонић, етнолог
Градимир Аничић, лектор

Последњи пут измењеносубота, 11 април 2020 13:33

Медије

Више из ове категорије "Негујмо српски језик" у Тршићу »