Останимо у контакту

УГЛЕДНА АКТИВНОСТ – СТРАДАЊЕ СРПСКОГ НАРОДА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ Истакнут

Дана 24. априла 2023. године у нашој школи реализована је угледна активност под називом „Страдање српског народа у Другом светском рату“. Тиме је обухваћено обележавања два празника - Светског дана књиге и Дана сећања на жртве холокауста и геноцида у Другом светском рату.

Светски дан књиге и ауторских права обележава се 23. априла широм наше планете. Дан је установљен на Генералној конференцији УНЕСКО-а 1995. године у Паризу. Тада је одлучено да се Светски дан књиге и ауторских права слави на овај датум, јер је ово дан  годишњице рођења  и смрти  Вилијама Шекспира и смрти Мигела де Сервантеса, великана светске књижевности.

Дан сећања на жртве холокауста и геноцида у Другом светском рату се обележава у Србији сваке године, 22. априла. Посвећен је сећању на Србе, али и Роме и Јевреје, који су страдали у масовним злочинима током Другог светског рата у Независној Држави Хрватској и у окупираној Југославији. Тај датум је свесно изабран зато што су у ноћи између 21. и 22. априла 1945. године две групе са више од 1000 логораша покушале да се пробију из усташког концентрационог логора Јасеновац

Спона између ова два празника  роман „Аустријанка“, аутора Зорана Милекића, наставника историје у нашој школи. Овај роман је базиран на истинитој животној причи једне жене која је у јеку Другог светског рата учинила све како би спасила бројну српску децу из канџи пакла. Диана Будисављевић Обексер је успела да велики број деце извуче на сигурно из Старе Градишке, испоставе озлоглашеног конентрационог логора Јасеновац... Процењује се да је спасила око дванаест хиљада малишана. Захвалност и дивљење које буди подвиг Диане Будисављевић инспирисали су Зорана Милекића да овим романом допринесе очувању успомене на ову изузетну хероину. Разговором о његовој књизи ученици седмог и осмог разреда имали су прилике да обједине и прошире своја знања из националне историје и књижевности.

Наредног дана у школској библиотеци представљен је роман из завичајне књижевности. У питању је дело „Лечени у Гучи 1941. године“, аутора Радована и Зорана Маринковића. Увидом у његову суштину уочавају се свеобухватност и аутентичност података, а специфичност је у томе што, иако је превасходно здравственог карактера, садржи и мноштво других података – о догађајима, појавама и људским судбинама, не само у Гучи, већ и у Драгачеву, у драматичној ратној и против окупатора устаничкој 1941. години, све до сукоба два антифашистичка покрета, четничког и партизанског, у новембру и децембру, и функционисања власти која је тада успостављана. Подаци у овом документу језгровити су, концизно исписани, али више него упечатљиви.

Разговор о књигама осветлио је тему пројекта „Страдање српског народа у Другом светском рату. Корелацијом Српског језика и књижевности и Историје као наставних предмета приказана је повезаност и прожимање датих празника.

У пројектној настави учествовали су ученици седмог и осмог разреда матичне школе. Реализатори угледне активности су Тања Стевановић, наставница српског језика и књижевности, Мирјана Керн и Зоран Милекић, наставници историје и Гордана Драшковић, библиотекар.

Остати равнодушан према књизи, значи лакомислено осиромашити свој живот.

Иво Андрић

Dare to share: culture, tradition & more

Дисеминација у установи

Дисеминација у установи


Наставно особље ОШ…

Завршни видео DTS пројекта


Завршни видео нашег…

Дисеминација пројекта DTS у Чачку

Дисеминација пројекта DTS у Чачку


Координатор пројекта Д…

Дисеминација пројекта DTS у Истамбулу

Дисеминација пројекта DTS у Истамбулу


По завршетку пројекта…

Дисеминација пројекта DTS у Лобезу

Дисеминација пројекта DTS у Лобезу


Координатор из Пољске…

DTS E - књига


Овде можете скинути…