Пројекат "Shadow teacher"

Марибор, дан други

Други дан боравка у Марибору, учитељице Милостива Новаковић и Снежана Шолајић су отишле у издвојено одељење у Зг. Велку.Том приликом посетиле су часове словеначког језика и то у трећем разреду код учитељице Власте Грушовник и у 5. разреду код учитељице Симоне Петек.

 

На часовима су реализоване наставне јединице Брање (читање) са разумевањем и Правопис - вошчило, честитка. Учитељице су на креативан начин уз велику мотивацију и ангажовање ученика реализовале планиране садржаје по свим методичко-дидактичким захтевима. Након присуства и посматрања одржаних часова, одржане су консултације уз размену мишљења, идеја и искустава о раду у разредној настави. Ја сам остао у матичној школи. Посетио сам час словеначког језика ког наставнице Вање Јасенек, која је радила квиз користећи пројектор и лаптоп. Ученици би бирали питања из неколлико области, она би то питање прецртала на табли, отворила поље, а најбржи из групе би одговарали. Тачан одговор би доносио поене, а на крају су проглашени победници.

Код информатичара, Дарка Танцера сам се више обавестио о Арнес мрежи, школској и ученичкој интерној мрежи као и о е-дневнику. Сазнао сам да је доста новца уложено у опрему, сервер, приступне тачке које су окачене у свакој учионици на плафону, као и у рачнаре и пројекторе. Свака учионица има wи-фи, и наставнику је лако да приступи својим ресурсима на Арнесу или интерној мрежи као и е-дневнику, где бележи све као и раније у штампаном дневнику уз помоћ интерфејса прилагођеном кориснику. Ту наставник даје оцене, резервише учионицу са рачунарима, и даје обавештења родитељима који све то могу прочитати од куће у вези свог детета, кад приступе са својом лозинком и корисничким именом. Из командне собе је могуће пустити звучну поруку у свим учионицама, а направљена је могућност и да се пусти видео запис. Ако нестане струје, ту је УПС који омогућава серверу да ради још 2 сата. Студент на пракси је био код колеге Дарка, који му је дао практичан задатак са таблетима.

Школски сајт има много страница, а уређује га доста наставника који су добили свој кориснички простор на коме могу да објављују све што је потрребно, али наравно, Вања Јасенек, која је лектор, све то прво мора да прочита и одобри. Наставници ту дају распоред писмених и контролних да се они не би поклапали.

Колега Симон ми је дао резиме својих пројеката у Комениусу, да је у склопу једног радио портфолио са ученицима где су ученици из сваке земље учеснице нешто креативно смислили и нацртали, написали и додали свој печат портфолиу, а заједнички су осмислили и лого – погледајте слике. У оквиру К2 пројеката је боравио са ученицима у Шпанији, где су се они бавили различитим активностима, посећивали часове, правили акције у кулинарству и слично.

Час енглеског језика је држан у кабинету са компјутерима, а колега је то искористио да ученицима каже да потраже необичне куће на интернету и да размисле о томе какву би они необичну кућу направили. Они су искористили нешто што су већ видели и неке своје идеје и креирали необичне куће, једна је била пола испод мора, пола на површини, док је једна била необичног облика са тобоганима за забаву. Онда су дискутовали о необичним кућама.

Након часова, са колегиницама сам посетио Лјубљану, где смо се упознали са знаменитостима главног града.

Последњи пут измењенопетак, 10 април 2020 22:20