Новости

СВЕТОСАВСКИ КВИЗ Истакнут

Савиндан је празник у спомен на великог српског просветитеља и заштитника школства, Светог Саву, оца српске државности, првог српског архиепископа, утемељивача српске дипломатије, књижевности, законодавства, здравства.

Свети Сава нам помаже да освежимо свест о припадности српском народу, о свом идентитету, како уосталом и други народи чине. Тиме Сава, али и владари из  династије Немањић представљају путоказ српском народу за сва времена.
У сусрет школској слави Савиндану, наставници наше школе организовали су Светосавски квиз. Овај културно-образовни пројекат реализован је 23.1.2020.године у мултимедијалној учионици са почетком у 13 часова. Циљ  квиза био је да ученици старијих разреда обједине и прошире стечена знања о животу и просветитељској делатности Светог Саве, као и о владарској породици Немањић.
Право учешћа у квизу имале су три пласиране екипе – представници одељењских заједница 8/1, 7/2 и 8/2. Током квиза ученици су имали различита питања о животу и раду светитеља на која је требало да дају тачне одговоре.
Квиз је био састављен од пет игара – Слагалице, Спојнице, Ко зна,зна, Асоцијације и Препознај појам са слике. Након пете игре резултат је био следећи:
-    Прво место –Елена Пајовић  8/1, Хелена Топаловић 8/1 и Урош Стојић 8/1
-    Друго место – Јована Бисенић 8/2, Селена Алемпијевић 8/2 и Ирина Плазинић 8/2
-    Треће место – Данило Раонић 7/2, Магдалена Савић 7/2 и Ива Вукајловић 7/2.
Свети Сава је наша крсна слава, а светосавље је хришћански дух који је Свети Сава утемељио и развио још пре осам векова. Два најдубља светосавска корена у нашем народу су била и остала вера и језик, који су темељ и снага преко којих се уздиже и одржава сваки народ.
Наша обавеза је да се вратимо на пут нашег првог просветитеља и архиепископа . А то је пут вере, пут духовности, честитости, културе, светости, моралне чистоте, храбрости и достојанства.
       Свечане награде додељене су ученицима на Савиндан, 27.1.2020.године.

Организатори квиза: 

  • Тања Стевановић, наставник српског језика  
  • Винојла Мосић, наставник историје
  • Биљана Јањић, библиотекар и  
  • Сретен Стевановић, наставник технике и технологије  

Последњи пут измењеносреда, 08 април 2020 23:37