Sve do XIX veka putopisci i hroničari beležili su apsolutnu nepismenost, ne samo naroda nego i dobrog dela kaluđera i popova širom Dragačeva. Počeci pismenosti vezani su za ovčarsko-kablarske manastire u kojima su kaluđeri bili i prvi učitelji.U okolnostima i prilikama kakve su bile u Turskom ropstvu nije se moglo očekivati mnogo u školovanju.Tek 1830.god., posebnim hatišerifom, dozvoljeno je javno podizanje škola, crkava i štamparija.Upravo u to vreme otvorena je prva škola u Negrišorima.
Po uzoru na nekadašnju školu u Zablaću u kojoj je i sam učio, Janko Moler Mihailović je u svojoj kući i o svom trošku otvorio prvu školu. Prvi učitelj bio je Janićije Popović, paroh tijanjski.Nema podataka ni spiskova o broju učenika.Deca su u školi pisala na tablicama od crnih kamenih ploča, pisaljkama (legišter), napravljenim od istog kamena.Rad u školi počinjao je horskim čitanjem molitve, a onda se prelazilo na bukvar i azbuku.    
U Mesnoj školi deca su dobijala samo početna znanja: poznavanje slova, čitanje iz bukvara i časlovca, pisanje reči i brojeva i osnove iz katihizisa. dalje školovanje nastavljali su u Čačku i drugim mestima.Mesna škola je imala ogroman značaj u prosvećivanju i širenju i širenju navika za opismenjavanjem na prostorima Dragačeva, a posebno područja današnje OŠ "Milan Blagojević"
Nema pouzdanih podataka do kada je ova škola radila, najverovatnije do kraja 1838/39.školske godine, kada je njen učitelj Janićije Popović umro.Tih godina se i prota Janko Moler našao pred finansijskim problemima, pa nije mogao izdržavati školu. Međutim od škole se nije odustajalo.
Trebalo je da prođe više od 30 godina, pa da  građani Negrišora i okolnih sela pokrenu akciju otvaranja škole po drugi put.Na opštinskom zboru 15.jula 1873.godine u Negrišorima seljaci su doneli odluku da otvore školu.Istovremeno su odlučili da za školsku zgradu otkupe ili uzmu pod kiriju kuću braće Protića iz Razdolja ( a to je ista ona kuća Janka Molera ). Opština se obavezala da izdržava školu.Stojan Novaković, ministar crkvenih i prosvetnih dela doneo je 13.avgusta 1873.god. odluku o otvaranju škole u Negrišorima. Uz saradnju susednih sela, opština je nabavila potreban inventar, okrečila prostorije i dovela zakupljenu zgradu u funkciju škole, a za prvog učitelja Ministarstvo je postavilo Jovana Protića, koji je do tada radio u Prilipcu.
U nepodeljenoj školi radilo se  pre i popodne, izuzev četvrtka.Prema sačuvanom rasporedu nastava je trajala od 8 do 12 pre podne i od 2 do 4 popodne.Od predmeta su se izučavali : srpski jezik, račun, nauka hrišćanska, poznavanje sveta i domovine, istorija i zemljopis, slovenski jezik i pojenje, telesno vežbanje, čuvanje zdravlja, a na posebnim časovima krasnopis i crtanje.Okružni školski odbor 1885.god. zatvorio je školu u Negrišorima.
Krajem 1932.god. doneta je odluka da se u Markovici gradi nova školska zgrada, Negrišorci su odbili saradnju. Oni su na posebnom zboru odlučili da za svoju decu u svom mestu grade školu.Izabrali su građanski odbor i za dve godine izgradili školu. Na početku 1934/35.god. u novu školsku zgradu, sa dve učionice, hodnikom i kancelarijom, uselila su se 92 učenika, a u školske stanove novopostavljeni učitelji: Nadežda Lelićanin i Marko Miletić.Od tada se nastava odvijala neprekidno.
Rešenjem Narodnog odbora Sreza Dragačevskog od 2.jula 1953.god., zajedno sa školom u Rtarima i Dučalovićima, Osnovna škola u Negrišorima pripojena je Osmogodišnjoj školi u Markovici.
U periodu od 2006-2009.god.zahvaljujući  sredstvima škole i MZ izvršena je adaptacija 2 učionice,hodnika i nastavničke prostorije, prepokrivena je škola, urađeni oluci i fasada.
Sa žaljenjem konstatujemo da 1.septembra 2009.god. IO u Negrišorima prestaje sa radom jer nemamo nijednog učenika upisanog za školsku 2009/2010.godinu. 


.

bezbedno_160_300mbIzrada sajta Dejan Zekavičić Izrada sajta Dejan Zekavičić

 

Šta je forum pozorište?

 

Naša škola u projektu Škola bez nasilja

Detaljnije