Osnovna škola u Markovici počela je sa radom 10. decembra 1893. godine.Za školske potrebe osposobljena je jedna učionica u bivšoj mehani Gliša Gavrilovića koju je otkupila opštinska uprava. Za prvog učitelja ministar prosvete je postavio Ljubomira Smiljanića.Prvi učenici koji su se upisali dolazili su iz Tijanja, Lisica, Lučana, Dučalovića i Markovice. Te godine u Upisnicu je uneto 57 učenika od 1. do 4. razreda. Već sledeće godine, zbog velikog broja đaka, osposobljena je još jedna učionica i primljen još jedan učitelj.
Nova zgrada škole počela je da se gradi 1933.godine, a sredstva za izgradnju prikupljena su uglavnom od prireza građana.Pored njih izgradnju su pomogli: Banska uprava, kralj Aleksandar Karađorđević, Ministar prosvete i Stevan Vučković, nekadašnji učitelj ove škole.
Pored zgrade škole sa četiri učionice, planirano je da se izgrade još dva učiteljska stana, trpezarija, kancelarija i soba za poslužitelja.Tek 1947. godine svi radovi su okončani.
Donošenjem Zakona o obaveznom osmogodišnjem školovanju 1950. godine u Markovici je proglašena osmogodišnja škola pod imenom“Relja Kovačević“.

Broj učenika je rastao pa su potrebe za većim prostorom rezultirale dogradnjom školske zgrade u površini od 200m2 i dve stambene zgrade za potrebe prosvetnih radnika. Naglo smanjenje broja učenika u starijim razredima dovelo je u pitanje normalno izvođenje nastave, pa su zaposleni na referendumu održanom 29. aprila 1987. godine doneli odluku o integraciji sa O Š „Milan Blagojević“ u Lučanima. Od 1988. godine ova škola radi kao izdvojeno odeljenje Osnovne škole „Milan Blagojević“ u Lučanima.

bezbedno_160_300mbIzrada sajta Dejan Zekavičić Izrada sajta Dejan Zekavičić

 

Šta je forum pozorište?

 

Naša škola u projektu Škola bez nasilja

Detaljnije