Težnju stanovnika Donje Kravarice da dobiju državnu školu podstaklo je postojanje privatne škole u Virovu, koju je otvorio sreski načelnik Milovan Nedeljković, prvenstveno za svoja dva sina, a u kojoj kao učitelj radio Lučanac Pavle Stojić.
Akciju za otvaranje  škole i podizanje zgrade za tu namenu, pokrenula je Virovska opština u čijem sastavu su bila sela: Virovo, Donja Kravarica, Cerova, Puhovo i Dragojevac. U stvari bila je to težnja seljaka Donje Kravarice, koju je podržao opštinski sud, koji je 9.septembra 1888.god. uputio dopis načelniku Sreza dragačevskog, zajedno sa pismenom izjavom Obrada Tomaševića o dvogodišnjem besplstnom ustupanju svoje kuće za školu.Odgovor od Ministarstva stigao je 23.januara 1889.god. u kojem se nije odobravalo otvaranje škole dok se zgrada ne preuredi, ne nabave nameštaj i učila, ne dostave imena sela koja će slati decu u školu i odluči kako će se škola zvati.
Kako su se prilike ubrzo promenile i Donja Kravarica postala sedište opštine, predsednik opštine je 9.septembra 1890.god. sazvao novi opštinski zbor na kojem je doneta odluka da se prihvati ponuda Obrada Tomaševića uz obavezu opštine da do 15.avgusta 1891.god. sagradi novu školsku zgradu.Ministarstvo se saglasilo sa ovakvim rešenjem i donelo odluku da se u Donjoj Kravarici otvori osnovna škola. Učitelj-Jakov Lučić upisao je 50 učenika i polovinom decembra 1891.god. škola je počela sa radom.
Nova škola je sagrađena i 1891/92. školske godine učenici su ušli u novu školu.
Rešenjem Narodnog odbora Sreza dragačevskog od 2.jula 1953.god Donjokravarička osnovna škola pripojena je Osnovnoj školi "Milan Blagojević"  u Lučanima, kao izdvojeno odeljenje nastavljajući rad od  I do IV  razreda. 
U ovoj školi uvek je bila dobra saradnja sa MZ, a to je potvrđeno i 2008.god. kada su Opština , MZ , škola i roditelji oko milion dinara uložili u uvođenje električnog grejanja, krečenje unutrašnjosti , izrada fasade , uređeno dvorište. Urađeni su sportski tereni 2007.g.sredstvima dobijenim od kancelarije predsednika Republike.

bezbedno_160_300mbIzrada sajta Dejan Zekavičić Izrada sajta Dejan Zekavičić

 

Šta je forum pozorište?

 

Naša škola u projektu Škola bez nasilja

Detaljnije